15.07.2018 Navodilo o prekuhavanju pitne vode - Vodovodna zadruga PREDDVOR

"ZMIRAJ KRASNA JE NARAVA"
Josepina Urbančič Turnograjska (1833-1854)
Ker dobra pitna voda ni naključje!
Pojdi na vsebino

15.07.2018 Navodilo o prekuhavanju pitne vode

Dokumentacija > Kakovost vode >
Prekuhavanje pitne vode je ukrep priprave pitne vode s katerim odpravimo mikrobiološko onesnaženost pitne vode in je praviloma kratkoročen. Ukrep je potreben zaradi varovanja zdravja ljudi, če uporaba pitne vode predstavlja potencialno nevarnost za zdravje ljudi.

Zaradi občasnih izrazitih padavin na področju vplivnega območja za pitno vodo, ki oskrbuje občino Preddvor, je potrebno izjemoma prekuhavati pitno vodo glede na navodila upravljavca Vodovodne zadruge Preddvor z.b.o.

Svetujemo, da uporabniki spremljajo navodila upravljalca vodovoda (tudi v primeru prekinitev ipd.) na spletni strani zadruge, obvestil na Radiju Kranj, oglasni deski zadruge ali obvestil preko e-pošte in SMS sporočil (vkolikor ste svoje kontaktne podatke posredovali zadrugi).

V primeru prekuhavanja vode pa priporočamo upoštevanje spodnjih navodil (Pravilnik o pitni vodi. Ur.l.RS št.19/04, 35/04, 26/06, 92/06 in 25/09 -4. in 21. člen).

Potem ko voda zavre, običajno zadostuje, da burno vre še 1 minuto. Ker se pogoji delovanja na klice spreminjajo z naraščajočo nadmorsko višino, je najbolje vretje podaljšati. Zaradi večje varnosti priporočamo naj voda vre tri minute. Na ta način uničimo ali inaktiviramo vegetativne oblike patogenih bakterij, viruse ter tudi ciste giardiae in kriptosporidijev. Tri minute vretja zagotavlja tako široko varnost, da to vodo lahko uživajo tudi osebe z močno oslabljenim imunskim sistemom (npr. bolniki z AIDS-om).

Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane vode je najbolje, da ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku v čisti in pokriti posodi. Tako pripravljeno vodo lahko za pitje uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur.

Če je voda motna, moramo pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To dosežemo z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. pivnik, filter za kavo).

Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čaja oz. drugih napitkov, lahko pa jo zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi.

POVZETEK
 • Dezinfekcija pitne vode s prekuhavanjem je varna metoda.
 • 3 minute vretja pomeni široko varnost.
 • Če je voda motna, jo pred prekuhavanjem zbistrimo z usedanjem in nato filtriramo.
 • Preprečiti je treba možnost naknadnega onesnaženja.
 • Vodo shranimo na hladnem.
 • Za pitje jo uporabljamo 24 ur, izjemoma 48 ur.
URADNE URE:

Vsako sredo:
 • od 8.00 - 10.00 ure oz.
po dogovoru

Poslovna enota:
 • 4205 Preddvor
Dvorski trg 18
Vodovodna zadruga PREDDVOR (c) MB
Vodovodna zadruga Preddvor z.b.o.
Ker dobra pitna voda ni naključje!
KONTAKT

Predsednik:
 • Marjan Bogataj


Tajnik:
 • Ivan Kaštrun
(041 831 683)
OSNOVNI PODATKI

Vodovodna zadruga Preddvor z.b.o.
 • Goričica 7, 4205 Preddvor

Davčna in matična številka:
 • SI64609731
5817978000
Nazaj na vsebino