15.07.2018 Navodilo o prekuhavanju pitne vode
Dokumentacija > Kakovost vode >
Prekuhavanje pitne vode je ukrep priprave pitne vode s
katerim odpravimo mikrobiološko onesnaženost pitne vode in je praviloma
kratkoročen. Ukrep je potreben zaradi varovanja zdravja ljudi, če uporaba pitne
vode predstavlja potencialno nevarnost za zdravje ljudi.
Zaradi občasnih izrazitih padavin na področju
vplivnega območja za pitno vodo, ki oskrbuje občino Preddvor, je potrebno
izjemoma prekuhavati pitno vodo glede na navodila upravljavca Vodovodne zadruge
Preddvor z.b.o.
Svetujemo, da uporabniki spremljajo navodila
upravljalca vodovoda (tudi v primeru prekinitev ipd.) na spletni strani
zadruge, obvestil na Radiju Kranj, oglasni deski zadruge ali obvestil preko
e-pošte in SMS sporočil (vkolikor ste svoje kontaktne podatke posredovali
zadrugi).
V primeru prekuhavanja vode pa priporočamo upoštevanje
spodnjih navodil
(Pravilnik o pitni vodi. Ur.l.RS št.19/04, 35/04, 26/06, 92/06 in 25/09 -4. in
21. člen).
Potem ko voda zavre, običajno
zadostuje, da burno vre še 1 minuto. Ker se pogoji delovanja na klice
spreminjajo z naraščajočo nadmorsko višino, je najbolje vretje podaljšati.
Zaradi večje varnosti priporočamo naj voda vre tri minute. Na ta način
uničimo ali inaktiviramo vegetativne oblike patogenih bakterij, viruse ter
tudi ciste giardiae in kriptosporidijev. Tri minute vretja zagotavlja tako
široko varnost, da to vodo lahko uživajo tudi osebe z močno oslabljenim
imunskim sistemom (npr. bolniki z AIDS-om).
Zaradi možnosti naknadnega
onesnaženja prekuhane vode je najbolje, da ostane v isti posodi, v kateri smo
jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku v čisti in pokriti posodi. Tako
pripravljeno vodo lahko za pitje uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur.
Če je voda motna, moramo pred
prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To dosežemo z usedanjem in nato
filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist
papirnat filter (npr. pivnik, filter za kavo).
Ker je prekuhana voda lahko manj
prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čaja oz. drugih napitkov,
lahko pa jo zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi.
POVZETEK
- Dezinfekcija pitne vode s prekuhavanjem je varna metoda.
- 3 minute vretja pomeni široko varnost.
- Če je voda motna, jo pred prekuhavanjem zbistrimo z usedanjem in nato filtriramo.
- Preprečiti je treba možnost naknadnega onesnaženja.
- Vodo shranimo na hladnem.
- Za pitje jo uporabljamo 24 ur, izjemoma 48 ur.